dinsdag 4 november 2008

Lovely Art

First things first: je m’excuse. Er is ondertussen al heel wat tijd verstreken zonder een post van mij kant. Net zoals mijn medebloggers, Liss. en Chris, vertoef ik in andere oorden wegens studieverplichtingen. Hoewel dergelijke uitwisseling een once in a lifetime expercience is, zowel muzikaal als intellectueel, brengt het ook wel wat onvoorziene problemen met zich mee, hélas. Een gebrekkige internetverbinding is namelijk debet aan mijn zeldzame bijdragen. Maar zoals Caith in een voorgaande post al beaamde, wil ik jullie niet belasten met mijn pied-à-terre, dus genoeg geklaag: back to business. Ik pik dan ook gedwee terug de draad op en focus me wederom op de housesectie van Raveslave. De internetloze maand heeft natuurlijk zijn tol geëist en sommige releases zullen dus aan mijn nauwlettend oog ontsnapt zijn, maar in wat volgt presenteer ik toch nog enkele tracks die voor mij persoonlijk een van de muzikale hoogtepunten vormden van de afgelopen maand. Geen straight housemuziek, maar eerder funky discomateriaal. Vraag me niet waarom, maar het lijkt alsof de Frenchies met hun muziekscène, die een nadrukkelijk disco- en seventiesrevival kent, onbewust een invloed op me heeft. Een Fremdkörper aan het woord…

De eerste track uit het lijstje, is een remix van de hand van Art of Tones, het mysterieuze alter ego van Ludovic Llorca, grondlegger van het label Brique Rouge en bekend van zijn projecten met Laurent Garnier. Ditmaal heeft hij de track Love on the line van de band Crazy P - tevens terug te vinden op hun nagelnieuwe album Stop Space Return (aanrader!) – in een nieuw kleedje gestopt. Onder het mon van Art of Tones heeft hij nog niet veel op zijn palmares prijken, maar deze release voor het label 2020 visions zal zijn bekendheid ongetwijfeld een duwtje in de rug geven. De release op zich bestaat uit drie tracks: een vocal, dub en Photon dub mix.
De vocal remix blijft grotendeels trouw aan de structuur van de originele track, maar voorziet het terwijl van een groovy basslijn uitgekiemd voor een housedansvloer. De dub mix is eerder instrumentaal, maar behoudt weliswaar de housegroove én de aanstekelijke vocals van frontzangeres Danielle Moore. Haar NYC Houseachtige en 80’s popgetinte vocals temperen de machinale beats en voegen als het ware bitterzoete muzikale lagen toe.
De Photon dub mix tast het onbekende nog wat meer af, gaat nog een stapje verder en mondt uit in een indrukwekkende late night affaire. Simpel, maar uitermate effectief: back to basics klinkt de boodschap.

De tweede track is ontsproten in het brein van man of the moment Mark E – of beter gezegd: the man tout court –. Mark E’s genialiteit kent dezer dagen geen grenzen en is – gelukkig – niet meer weg te denken, noch aan banden te leggen. Hij breidt de releases aan elkaar zoals een kledingketen dat doet in zijn gloriedagen én on top of that zijn het stuk voor stuk pareltjes. De maand oktober kent twee releases van zijn makelij: enerzijds een eigen productie, getiteld Based on misunderstandings, Part 2 en anderzijds een remix van de track The low murderer is out at night van Low Motion Disco. De eerste vormt een vervolg op de Misunderstandings House Series van het gerenommeerde Jazzanova, en de EP ziet dan ook niet zo verwonderlijk het licht op hun label, Sonar Kollektiv. Het geheel bestaat uit respectievelijk twee tracks, Fazer en Smokescreen. Beide songs zijn twee slow late night burners die subtiel en sierlijk balanceren tussen Mark E’s brandmerk van disco met een lage BPM en pumpin’ Detroit house. Atmosferisch, hypnotiserend, spacey en een dubby basslijn: dat vormen de kernwoorden van een wederom uitermate stijlvolle release.
En van hetzelfde laken een broek voor zijn overige release, meer bepaald zijn remix voor Low Motion Disco. De Zwitserse discoguru’s komen op de proppen met hun derde single voor het alom geprezen Belgische Eskimo Recordings. Mark E is hierbij andermaal op remix duty en voegt als geen ander die extra touch en flavour toe aan het originele. Hij dringt de akoestische gitaren ietwat naar de achtergrond en opteert voor een stevige basslijn die na het beluisteren blijft nazinderen, zoals het beeld van de geelrode avondzon die op je netvlies staat gebrand. Opnieuw zorgt het slo-mo effect voor die kenmerkende hypnotiserende sound en laat Mark E de tekst “out at night” op de achtergrond drijven tussen de dubby beats. Top!

Om in stijl af te sluiten, wil ik jullie het volgende lijst ook nog en passant meedelen. Het omvat nog enkele tracks die mooi aansluiten aan de reeds vermelde highlights van de afgelopen maand:

° Ray Okpara – this for deep

° Ray Okpara – Loving moonbuah

° Junesex – Worst than love (Losouls Love in times of art rmx)

° Spieltape – Reya

° Steve Lawler – Femme fatale (Ripperton rmx)

° Sebo K - Diva

° Rolando – Hiatus (Dub mx)

° Je davu – need you tonight

° La pena – Not so bad

° Dave Aju – first love

Geen opmerkingen: