zondag 15 februari 2009

(H)Aus Music all night long?

Sideshow, Aus Music, Appleblim, Chateau Flight: klinkt indrukwekkend, niet? Maar zou het hele plaatje niet nog mooier ogen, moesten al deze artiesten in 1 release betrokken worden? Inderdaad, dat dacht ik ook toen ik de releasegegevens in mijn mailbox ontdekte…

In 2006 riepen Will Saul – oprichter van zusterlabel Simple Records – en Fink – Ninja Tune artiest bij uitstek – het label Aus Music in het leven. Vanaf dat moment heeft het label zijn zinnen gezet op de meer experimentele kant van house, techno, disco en dub. De harde kern achter de schermen bij Aus Music is er eentje van groot kaliber: Fin Greenall – met als alter ego’s Fink en Sideshow –, Lee Jones van My My, Sian en – mijn persoonlijke favoriet van de bende – Will Saul.

“The qualities that unite the different styles on Aus are detail,musicality,
lush melody, an irresistible groove and a healthy dose of dub.”(
Myspace)

If alone is de eerste single van diezelfde Sideshow’s album Admit one, dat ook recentelijk het licht zag op het label Aus Music.
De originele track is een kritische en emotionele aanklacht op de hedendaagse sociale toestand, bekeken door de ogen van een van ‘s werelds meeste bekende en gereputeerde dub en reggae tekstschrijvers. De vocals moesten dan ook als basis dienen voor de remixen die respectievelijk ge├»nterpreteerd werden door twee befaamde producers die elk afzonderlijk de uitgelezen kenners van het genre – house en dubstep – belichamen.Het Parijse duo, Chateau Flight, bestaat uit Gilb’R – oprichter van het alom gelauwerde Versatile Records – en I:Cube, Frans muziekgenie bekend om zijn talrijke remixen. Het tweetal uit hun respect voor de tekst door deze op de voorgrond te plaatsen, voorzien van een soulvolle en complexe housebeat die uitermate geschikt is voor zowel begin als einde van een DJ-set. De klasse van deze remix schuilt in zijn subtiliteit: haast iedere nieuwe luisterbeurt legt een nieuwe dimensie bloot. Voor hun 2de remix echter gaat Chateau Flight hun strikte territorium van (popachtige)house ietwat te buiten en met Aus' leuze 'a healthy dose of dub' gaan de heren regelrecht voor een dubversie met een swingende baslijn die de dansmicrobe ongetwijfeld zal stimuleren, maar weze gewaarschuwd: er is echter geen remedie. Vooral na de breakdown in de track zal menig dansvloer in lichterlaaie staan.De 2de remixer achter If alone is Laurie ‘Appleblim’ Osborne. De in Bristol gehuisvestigde producer heeft het afgelopen jaar heel wat furore gemaakt en heeft volgens mij een groot aandeel gehad in de promotie van het genre dubstep. Vooral zijn podcast – de prachtige symbiose tussen dubstep en house – voor het fantastische Resident Advisor heeft hem meer dan ooit op de wereldkaart gezet. Samen met Schackleton, gooit het tweetal hoge ogen als labelhouders van Skull Disco. Applebim runt daarenboven ook zijn eigen label, Apple Pips, waar hij onder meer materiaal van Martyn en Brendan Moeller releast. De remix zelf, waarvoor Applebim een beroep deed op zijn Bristolse vriend Komonazmuk, begint aanvankelijk rustig, diep en zelfs rustgevend wanneer een kort intermezzo vooral aandacht schenkt aan de vocals. Vanaf dan bouwt de spanning stilaan op en zorgen de melodische en euforische synthklanken ervoor dat het dubstepavontuur pas echt begint.

Als kers op de taart, plaats ik hier alvast twee remixen die jullie ongetwijfeld warm zullen maken en jullie zullen aanzetten om het hele remixpakket te bemachtigen.2 opmerkingen:

Yves zei

Geweldige post!

Meer van dat.

Yves

Pieter zei

Kvind deze ook leuk!
Mjn voorkeur gaat nr de Appleblim And Komonazmuk Remix.
Moeten deze week nog is afspreken bezorg ik ze u!
Zaterdag trouwens Larry Heard aka Mr. Fingers in Decadance!